Met een minimum aan tekst en een maximum aan fysieke handeling maakt Golden Palace een feestje van haar nieuwe voorstelling Het leven is een feest.

Met een minimum aan tekst en een maximum aan fysieke handeling maakt Golden Palace een feestje van haar nieuwe voorstelling Het leven is een feest.


foto: Ben van Duin

De een droomt van een carrière als danseres, de ander houdt zielsveel van zingen. Samen slijten ze hun dagen als verkoopster in een feestwinkel. Ze hebben er een soort roze meisjespaleis van gemaakt: vitrines vol pruiken, haarlak en andere frutsels die elke ochtend minutieus worden neergezet. Elk smetje op de toonbank wordt onmiddellijk verwijderd met glassex en multidoekjes. Het duurt even voor de dames alles op orde hebben, ook omdat zij om beurten even toegeven aan wat zij het liefste doen. De een zingt een gevoelige aria, de ander danst woest door de winkel op zwoele croonermuziek. Dromerig plukt de danseres de lokken van lange, roze pruik om haar vingers en stopt ze in haar mond, zodat het lijkt of ze een suikerspin aan het eten is. Uit elke beweging blijkt dat ze eigenlijk aan het oefenen is. Als ze gaat zitten, trekt ze haar hooggehakte been in een onmogelijke pose en ze wringt zich in de meest bevallige bochten. Er wordt amper gesproken, de dames kennen elkaar van haver tot gort. Soms is er een klein moment van ergernis of van strijd. Dan trekken ze bijvoorbeeld een oude mannenmasker over het hoofd en gelden er andere machtsmechanismen. Melancholie, verveling, een goed ontwikkeld gevoel voor zelfbehoud en een ongebreideld verlangen naar een ander leven vormen gelijke krachten in het leven van deze twee dames.

Het leven is een feest is de nieuwe voorstelling van Golden Palace, het gezelschap van Ingrid Kuijpers, dat bekend staat om haar energieke en fysieke spel. Vaak is het uitgangspunt voor een voorstelling de alledaagse werkelijkheid van ‘gewone’ mensen (zoals kantoorpersoneel in Balieleed), die sterk wordt uitvergroot en ontregeld. Dat wordt gecombineerd met een prettig soort absurdisme en vaak gelardeerd met dans, muziek en zang.

In dit geval is het de onverwachte komst van een vertegenwoordiger in pretartikelen die ontregelend werkt op de winkeldames. De danseres wringt zich in de meest onmogelijke bochten om maar bevallig voor de dag te komen in haar roze dansjurk; de ander pakt vastberaden haar piepkleine gitaartje en barst los in een liefdesaria. Dat loopt langzaam maar zeker helemaal uit de hand. Met een minimum aan tekst en een maximum aan fysieke handeling slagen de spelers er in om weer een mooi portret te schetsen. Herkenbaar en tegelijk vervreemdend door het uitvergroten van alledaagse gebaren en handelingen. Het leven is een feest is ondanks de ironische titel, een feest om naar te kijken: herkenbaar, humoristisch en soms hilarisch.

Gezien: Haarlem, Toneelschuur, 18 december Tournee t/m 6 maart. Informatie: www.goldenpalace.nl

+ Vertel ons wat je ervan denkt.

Stel een reactie op