Terminator Trilogie van FC Bergman boeit vooral in het begin

Terminator Trilogie van FC Bergman boeit vooral in het begin


Twee jaar geleden verraste FC Bergman met een poëtische voorstelling met de lange naam Wandelen op de Champs-Elysées met een schildpad om de wereld beter te kunnen bekijken, maar het is moeilijk thee drinken op een ijsschots als iedereen dronken is. Prachtig locatietheater dat terecht in TF werd opgenomen. Niet verwonderlijk dat de opvolger Terminator Trilogie zowel op Oerol als op Over het IJ werd uitgenodigd. Slecht weer is het overal deze zomer: op Oerol moest de voorstelling zelfs afgelast worden. Op de openingsavond van het Over het IJfestival kregen de bezoekers poncho’s uitgedeeld maar bleef het droog.

Tegen de achtergrond van het IJ en dreigende donkere wolken is een grote open vlakte ingericht met objecten: van een pianovleugel tot een pingpongtafel en een toiletpot. Veel zitjes, eettafels, stoelen en sofa’s. Van achter de tribune komt langzaam een stoet dames en heren tevoorschijn in enigszins ouderwetsige avondkleding. Lange jurken, sjieke pakken. Rustig en beheerst nemen ze hun plek in: achter de vleugel, op de sofa of op de toiletpot. Een veelbelovend openingsbeeld dat de verbeelding aan het werk zet. Na een tijdje beginnen de objecten te bewegen, een voor een. De vleugel, de sofa’s en de toiletpot, alles schuift langzaam maar zeker naar achteren weg, richting het water. Een scène die je niet snel vergeet. Slechts één acteur blijft over en in zijn eentje vult hij de rest van de voorstelling. Alsof hij de nieuwe wereld opnieuw moet ontdekken, doolt hij rond, op zoek naar betekenis. Boven zijn hoofd is een enorm affiche van Schwarzenegger met geweld naar beneden geklapt. Stef Aerts is het tegendeel van een actieheld en al zijn er nog een paar mooie momenten, de grandeur en magie van het begin van de voorstelling wordt niet meer bereikt.

Gezien bij Over ‘t IJ

Meer info

Categorie