Meteen naar de inhoud

Johan Simons ontvangt 150.000 euro: ‘Ik dacht, dat moet voor Elsie zijn’

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar Johan Simons. Bij de mededeling, in een weiland onder Utrecht, was de regisseur verbaasd: hij vermoedde dat de prijs bedoeld was voor zijn vrouw, Elsie de Brauw, alom beschouwd als een van de beste actrices van Nederland en België.

Simons zelf is de belangrijkste regisseur van Nederland. De prijs is daarom terecht, al heeft hij het inkomenstechnisch niet meer nodig. Zijn internationale carrière heeft hem ook in financiële zin onafhankelijk gemaakt. Zijn gezelschap in Duitsland ontvangt aan subsidie alleen al meer dan alle grote toneelgezelschappen van Nederland bij elkaar. Een getal dat wordt gerelativeerd als we bedenken dat het het enige gezelschap van betekenis is in de deelstaat Beieren, die met bijna 13 miljoen inwoners bijna even groot is als heel Nederland.

De helft van het prijzengeld mag Simons zelf besteden aan bijvoorbeeld de verbouwing van zijn huis in Varik, de andere helft wordt gestort in een zogenaamd Fonds op Naam. Zo’n fonds op naam is geld dat het Prins Bernhard Fonds beheert, maar waar Simons zelf een bestemming voor mag bedenken. Hij is er nog niet uit, maar we zouden ons kunnen voorstellen dat hij het steekt in het opleiden van theatercritici. Over het niveau van die groep journalisten is de artistiek leider van de Münchner Kammerspiele namelijk niet erg te spreken. Zij zouden mede aan de wieg staan van de stiefmoederlijke behandeling die met name het theater in Nederland tegenwoordig geniet van politiek en pers.

Het hele bericht vindt u hier.

7 reacties op “Johan Simons ontvangt 150.000 euro: ‘Ik dacht, dat moet voor Elsie zijn’”

  1. kinderachtige suggestie heer Schaap, reageert er eens een theatermens op de voortdurende aanvallen die men heeft te verduren zonder enige kans op verhaal halen en dan is het krantenvolkje gekwetst. Overigens heeft de stad Munchen een tweede even prestigieus gezelschap onder zijn hoede.

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands