Satie in de supermarkt

75
0

In de jaren zeventig bestormde Reinbert de Leeuw de populaire hitlijsten met plaatopnames van de vroege pianomuziek van Erik Satie. Hij wist met zijn ultratrage uitvoeringen van stukken als Gnossiennes en Gymnopédies precies de juiste snaar te raken. De elpees vlogen als zoete broodjes over de toonbank en werden bekroond met gouden en platina platen. Twee decennia later nam hij ze nogmaals op en dit seizoen toert hij er sinds jaren weer mee door het land. Vanavond 28 oktober speelt hij in het Muziekgebouw aan ’t IJ, later in dit seizoen bezoekt hij o.a. GroningenNijmegen en Leiden.

De muziek van Satie werd in de jaren zestig vooral bekend dankzij de plaatopnames van de Italiaans-Franse pianist Aldo Ciccolini. De tegendraadse composities en eigenzinnige levenshouding van Satie sloten nauw aan bij de antiautoritaire mentaliteit van de protestgeneratie. Zijn ongecompliceerde noten en ludieke commentaren boden bovendien een welkom tegenwicht aan de dodelijke ernst van avant-gardisten als Pierre Boulez en Karlheinz Stockhausen.


Ook te lezen op Medium.

Deel dit!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •