‘Mijn advies: maak het grapje eerder.’ De speechdokter recenseert 3 speechende acteurs

7
0

(In Harry Potter, True Detective en Juno waren ze beter)

Acteurs zijn net mensen als ze op een podium gaan staan als zichzelf. En net als bij gewone mensen denk ik af en toe ‘dat kan echt beter’. Binnenkort kunnen we het checken met de Nederlandse acteurs op het Gala van het Nederlands Filmfestival. Met die kalveren. Maar eerst de grote voorbeelden.

Je bent niet ingelogd. Login

Wanneer je hieronder een betaalknop ziet, betekent dat dat ik graag een bijdrage van je wil in de kosten die het schrijven met zich meebrengt. Door het artikel via Blendle te kopen, steun je mij rechtstreeks. Van de prijs gaat 30% naar Blendle, 21% naar de belastingdienst (BTW) en 10% naar de leveranciers van de techniek: Reporters Online. Ik houd 40% van het bedrag over. Vond je het artikel niet de moeite waard, kun je bovendien je geld terugvragen.
Soms staat hieronder geen betaalknop. Dan heb ik besloten het stuk gratis aan te bieden, of heeft een van onze sponsors het stuk mogelijk gemaakt.
Wanneer je abonnee wordt van Cultuurpers, kun je inloggen op de site en alle artikelen lezen zonder er apart voor te betalen. Van het abonnementsgeld gaat 21% naar de belastingdienst. De rest is helemaal voor Cultuurpers. Belangrijker nog voor ons is, dat we daarmee de site structureel in de lucht kunnen houden en soms ook mensen op pad kunnen sturen om een nieuwsfeit te gaan onderzoeken. Wil je abonnee worden, kun je gebruik maken van deze link.
Veel leesplezier, en wat je ook besluit: dank voor je belangstelling!
---

Neem nu Oscarwinnaar en ervaren Hollywoodacteur Matthew McConaughey:

Hij doet het wel met grapjes en zo en een heuse structuur maar de manier waarop hij God en zijn Familie bedankt blijft, eerlijk gezegd, ronduit saai. Ik had er in ieder geval meer van verwacht. Oh en de paniek en of drugs straalt uit zijn ogen. Ook dat nog.

Dat Ellen Page ontzettend verschrikkelijk zenuwachtig is als ze op het LBT congres uit de kast komt is begrijpelijk.

Het is ontzettend dapper om, zo vroeg al in je carrière, in Hollywood eerlijk te zijn over je niet-hetero geaardheid.

Mijn advies? Vertel het iets eerder.

Nu luistert de toeschouwer eerst vijf minuten naar platitudes over gelijkheid en lief zijn voor elkaar voordat we weten waarom ze staat te trillen als een rietje. Dat leidt ernstig af van de inhoud. Benoem de (roze) olifant in de hoek van de kamer!

En dan als klap op de vuurpijl Emma Watson (jawel Hermione) die de UN toe mag spreken als speciale ambassadeur van het -he for she- project.

Ze heeft geen Oscar gewonnen, ze komt niet uit de kast, dus hyper persoonlijk is haar verhaal niet. Maar ze is een potje ernstig en zenuwachtig dat ik me serieus afvraag of feminisme bij dit amendement erop (boodschap: feminisme is geen mannenhaat) gebaat is.

Eindelijk, na ruim 10 minuten creëert ze lucht.

You might be thinking ‘ who is this Harry Potter girl and what is she doing speaking at the UN?’

Mijn advies? Maak het grapje eerder.

Anders blijft Harry de grote olifant in de hoek van de kamer.

I’ve been asking myself the same thing. All I know is that I care about this problem and I want to make it better.” Antwoord: “If not me, who? If Not now, when?”

Nu pas is er ontspanning, zowel in de zaal als bij de spreekster. Het heilige toontje is iets getemperd. Er staat een mens, en dat mens heeft een goede vraag:

I invite you to step forward en to ask yourself ‘ If not me, who? If not now, when?”