Verrassende winnaars Danspublieksprijzen 2014

40
0

Na een zenuwslopende finale en precieze beoordeling van de stemmen zijn de winnaars bekend van de Danspublieksprijs 2014. Favoriete Dansvoorstelling is FADO van Internationaal Danstheater, Favoriete Danser is Merel Janssen van Introdans Ensemble voor de Jeugd.

Ook de winnaars van de Oeuvreprijs 2014 en de Dansfoto van het Jaar zijn bekend. Artistiek leider Roel Voorintholt van Introdans ontving veel inzendingen en lof voor zijn inzet voor de Nederlandse dans. Fotograaf Hans Hordijk won met een ruime meerderheid de eerste Dansfoto van het Jaar-verkiezing. 

Je bent niet ingelogd. Login

Wanneer je hieronder een betaalknop ziet, betekent dat dat ik graag een bijdrage van je wil in de kosten die het schrijven met zich meebrengt. Door het artikel via Blendle te kopen, steun je mij rechtstreeks. Van de prijs gaat 30% naar Blendle, 21% naar de belastingdienst (BTW) en 10% naar de leveranciers van de techniek: Reporters Online. Ik houd 40% van het bedrag over. Vond je het artikel niet de moeite waard, kun je bovendien je geld terugvragen.
Soms staat hieronder geen betaalknop. Dan heb ik besloten het stuk gratis aan te bieden, of heeft een van onze sponsors het stuk mogelijk gemaakt.
Wanneer je abonnee wordt van Cultuurpers, kun je inloggen op de site en alle artikelen lezen zonder er apart voor te betalen. Van het abonnementsgeld gaat 21% naar de belastingdienst. De rest is helemaal voor Cultuurpers. Belangrijker nog voor ons is, dat we daarmee de site structureel in de lucht kunnen houden en soms ook mensen op pad kunnen sturen om een nieuwsfeit te gaan onderzoeken. Wil je abonnee worden, kun je gebruik maken van deze link.
Veel leesplezier, en wat je ook besluit: dank voor je belangstelling!
---

De Danspublieksprijs is met de vierde editie inmiddels een felbegeerde award. Nieuw dit jaar was een online teller die het stemmen inzichtelijk maakte. Voorafgaand aan de verkiezing zonden 800 theaterbezoekers een nominatie in. Vanuit een longlist van 105 dansers en 65 dansvoorstellingen kon het publiek stemmen op shortlists van genomineerden.

Voor de Dansfoto van het Jaar selecteerden choreograaf Hans van Manen en Thomas Cott (Alvin Ailey American Dance Theater, NY) foto’s uit 43 inzendingen. Deze nieuwe categorie is ingesteld om specifiek het vak dansfotografie te belichten.

De Danspublieksprijzen worden uitgereikt bij de première van Crazy Blues van Internationaal Danstheater op 23 februari in het DeLaMar theater in Amsterdam en bij de voorstelling MODERNlive van Introdans op 6 februari in de Schouwburg Arnhem.

Hieronder alle genomineerden nog eens op een rijtje:

Favoriete Dansvoorstelling

25 jaar León & Lightfoot – NDT2

Billy Elliot – Stage Entertainment

JARIG – Introdans Ensemble voor de Jeugd

MIRROR MIRROR – Conny Janssen Danst

Het Zwanenmeer – Het Nationale Ballet

Heritage – Shailesh Bahoran (Korzo, Spin Off, ISH)

Glass – Isabelle Beernaert

FADO – Internationaal Danstheater

The Soprano’s – ICKamsterdam en Opera Zuid

Well Tempered 10/48 – Rianne Slenema

Favoriete Danser 

Shailesh Bahoran

Vito Mazzeo

Yanaika Holle

Rutkay Ozpinar

Rianne Slenema

Merel Janssen

Francesca Peniguel

Anna-Alicia Sklias

Junior van Keulen

Maya Roest

Dansfoto van het Jaar

Glass – Bob Karman

MIRROR MIRROR – Leo van Velzen

Smell of Bliss – Deen van Meer

Rob Polmann – Stef Lohstroh

Aligned – Olympe Tits

Dalton Jansen – Hans Hordijk

 

De Danspublieksprijs is een intiatief van Danspubliek.nl/Proz Media in samenwerking het Cultureel Persbureau. Zie ook www.danspublieksprijs.nl en www.tomorrow.dance