Powerladies in Muziekgebouw aan ‘t IJ

124
0
DELEN

In 1989 plaatste het Holland Festival componisten uit de Sovjet-Unie centraal. De muziek van Galina Oestvolskaja en Sofia Goebaidoelina sloeg in als een bom. De dames bleken here to stay, hoewel zij zich bewegen op twee uitersten van onze klankperceptie. Oestvolskaja beukt haar boodschap met monomane gedrevenheid onze trommelvliezen in, Goebaidoelina bedwelmt ons met geheimzinnige ritsel- en fluisterklanken. Voor mij behoren zij tot de interessantste componisten van na de Tweede Wereldoorlog. Donderdag 1 oktober staan zij centraal tijdens de opening van de ‘Donderdagavondserie’ in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Reinbert de Leeuw leidt het Asko|Schönberg in Concordanza, dat Sofia Goebaidoelina in 1971 componeerde. Het zit vol lyrische, om elkaar kringelende wervelingen van blazers en strijkers. In het middendeel gaat een contrabas een meeslepend duet aan met een flageolettenmelodie van de viool; haar vindingrijkheid in het bedenken van ongehoorde klanken is schier eindeloos. Ook in Concordanza weeft de Tataars-Russische klanktovenares intense verstilling en expressief-dissonante klankerupties tot een kleurrijk klanktapijt, dat mij van begin tot eind aan mijn stoel genageld houdt.

mooi verhaal hè? Wellicht ben je al lid en zien wij dat over het hoofd. Log dan hier nog een keer in, sorry: Login (ben je gelijk van die Blendle knop af), maar anders vinden wij het fijn als je lid wordt, of een vrije gift achterlaat”.