Peppie at Michael Rockefeller op, maar niemand zal dat ooit vertellen

19
0

Op 20 november 1961 werd Michael Rockefeller opgegeten door Peppie de kannibaal. Het gebeurde op een modderige rivierbank in de Asmat, een moerasgebied aan de zuidkust van het huidige Papoea Nieuw Guinea. Schokkend genoeg, dat feit. Schokkend is ook dat niemand er officieel van op de hoogte is. Er zijn nooit daders aangewezen, niemand heeft bekend, maar er zijn wel vier stamhoofden terechtgesteld door de Nederlandse overheid. Volgens de officiële geschiedenisboeken en de Nederlandse regering is Michael Rockefeller overigens nog steeds vermist.

Zo’n verhaal en wat daar achter steekt, waar gebeurd maar te curieus om geloofwaardig te zijn, is typisch iets voor Leon Giesen. Dat vond tenminste de man achter Mondo Leone zelf al in de jaren negentig. Hij werkte toen nog bij de VPRO als programmamaker, maar stond op het punt om met een cameraploeg af te reizen naar het land van de  – voormalige – koppensnellers. Politieke onrust in de regio en het gerucht dat nog niet elk lid van de lokale bevolking het koppensnellen had afgezworen, weerhielden hem destijds. Zo misten we toch een mooi verhaal, zoals dat van de Schat van Hitler, waarmee hij een paar jaar geleden iedereen verraste.

Je bent niet ingelogd. Login

Wanneer je hieronder een betaalknop ziet, betekent dat dat ik graag een bijdrage van je wil in de kosten die het schrijven met zich meebrengt. Door het artikel via Blendle te kopen, steun je mij rechtstreeks. Van de prijs gaat 30% naar Blendle, 21% naar de belastingdienst (BTW) en 10% naar de leveranciers van de techniek: Reporters Online. Ik houd 40% van het bedrag over. Vond je het artikel niet de moeite waard, kun je bovendien je geld terugvragen.
Soms staat hieronder geen betaalknop. Dan heb ik besloten het stuk gratis aan te bieden, of heeft een van onze sponsors het stuk mogelijk gemaakt.
Wanneer je abonnee wordt van Cultuurpers, kun je inloggen op de site en alle artikelen lezen zonder er apart voor te betalen. Van het abonnementsgeld gaat 21% naar de belastingdienst. De rest is helemaal voor Cultuurpers. Belangrijker nog voor ons is, dat we daarmee de site structureel in de lucht kunnen houden en soms ook mensen op pad kunnen sturen om een nieuwsfeit te gaan onderzoeken. Wil je abonnee worden, kun je gebruik maken van deze link.
Veel leesplezier, en wat je ook besluit: dank voor je belangstelling!
---