45e #IFFR: Tigercompetitie veelbelovend van start met History’s Future – een razende filosofische achtbaan

20
0

Ja, dat was gisteren een mooie start van de Tigercompetitie op het Rotterdams filmfestival. Met een Nederlandse productie nog wel. History’s Future grossiert in sterke, onverwachte beelden die je niet zou verwachten in een film die heet te gaan over het hedendaagse Europa. Een werelddeel dat met veel misbaar naar een onbekende toekomst snelt. Neem bijvoorbeeld die twee kinderen in grote glazen bollen, drijvend op de golven van de geschiedenis. Of de blinde lootjesverkoper op wie onze dolende hoofdpersoon zijn hoop op vestigt.

Die hoofdrolspeler zelf is trouwens ook niet alledaags. Na een beroving en een schop tegen zijn hoofd weet hij niet meer wie hij is. Zijn vrouw herkent hij niet. Hij is de ultieme everyman geworden. Hij is ons allemaal. Hij moet bij nul beginnen. Hij besluit op goed geluk de wereld in te trekken. Hij kan eindigen als zwerver of als zakenman. Het gebeurt allebei, want dit is een film waarbij de verbeelding uit zijn voegen barst, waarbij de poëzie het wint van de logica.

(Tekst gaat verder onder deze mededeling)