Waarom ik het geweldig vind dat het Holland Festival ‘Aus Licht’ van Stockhausen programmeert

240
1
DELEN

Tegen het einde van het jaar worden we overspoeld met lijstjes. De mooiste cd’s, de beste boeken, de voorstellingen die u niet had mogen missen etcetera. In deze zee van keuzes van recensenten en andere opiniemakers springt één bericht eruit, van operacriticus Olivier Keegel. Hij startte een heuse petitie om te voorkomen dat ‘Aus Licht’ van Karlheinz Stockhausen in juni 2019 in ons land wordt uitgevoerd.

Wat bezielt Keegel? – Eerst maar eens de feiten

Het Koninklijk Conservatorium, De Nationale Opera en het Holland Festival sloegen de handen ineen om het magnum opus van de Duitse avant-gardist op de planken te brengen in de Amsterdamse Gashouder. Licht steekt in ambitie en omvang Wagners Ring des Nibelungen ruim naar de kroon. Tegenover de vier avondvullende opera’s van zijn oudere collega plaatst Stockhausen ‘Sieben Tage der Woche’, die in totaal zo’n 26 uur duren. Nog nooit zijn alle zeven opera’s in één keer uitgevoerd. Mijn hart sprong op toen ik hoorde van deze moedige onderneming, die Nederland andermaal op de kaart zal zetten als modernemuziekminnend land.

mooi verhaal hè? Wellicht ben je al lid en zien wij dat over het hoofd. Log dan hier nog een keer in, sorry: Login (ben je gelijk van die Blendle knop af), maar anders vinden wij het fijn als je lid wordt, of een vrije gift achterlaat”.

1 REACTIE

  1. Jammer, en een beetje onsportief, dat Derks de link van de petitie niet vermeldt, want dan zouden de lezers van haar artikel, dat onwaarheden en insinuaties bevat, zelf kunnen lezen dat er in het desbetreffende verzoekschrift absoluut nergens te vinden is dat Keegel niet wil “dat anderen deze nare ‘piepknor’ gaan horen.” Ook is nergens te vinden dat Keegel zijn eigen smaak als maatgevend beschouwt. Het verwijt “wat de boer kent dat eet hij niet” is bovendien in tegenstrijd met de eerdere verwijten. En dat wij de politieke opvattingen van een 19e-eeuwse componist door een andere bril moeten bekijken dan de weerzinwekkende uitspraken van Stockhausem, is voor de intelligente lezer evident.

    Een petitie is een verzoekschrift. In deze petitie wordt gevraagd de productie van Aus Licht te heroverwegen. Andere muziekrecensenten en mensen uit het vak hebben zich daarbij aangesloten. Vermoed wordt dat hier een gigantisch bedrag geïnvesteerd wordt om een relatief kleine en elitaire groep Stockhausen-liefhebbers te gerieven. “Vermoed”, dus, daarom wordt ook openheid van zaken gevraagd omtrent de financiën.

    De Nationale Opera zou er veel beter aan doen deze gelden te besteden om de gigantische hiaten in 25 jaar programmering te dichten. Verismo-opera’s zijn er in een kwart eeuw DNO niet aan te pas gekomen. Maar dat terzijde. Wie zelf wil lezen wat er in de petitie staat klikt op http://www.petities24.com/geen_stockhausen Ik hoop dat het cultureel persbureau de lezers de kans geeft om met eigen ogen te lezen wat er nu echt in de petitie staat.

Comments are closed.