Dirigent Alan Gilbert laat Koninklijk Concertgebouworkest stralen

96
0
DELEN

Alan Gilbert dirigeerde het Koninklijk Concertgebouworkest woensdag 8 februari voor de vijfde keer. Tot eind van dit seizoen is hij chef van de New York Philharmonic, waarmee hij zijn liefde voor eigentijdse muziek uitbundig heeft uitgedragen. Hij bleek de ideale dirigent om het nieuwe werk van Joey Roukens in première te brengen en voerde de musici trefzeker door de enerverende partituur van diens Boundless (Hommage to L.B.).

Roukens schreef zijn stuk in het kader van de herdenking van de honderdste geboortedag van Leonard Bernstein in 2018, waarmee het Koninklijk Concertgebouworkest een jaar op de troepen vooruitloopt. Een ode aan de Amerikaanse eclecticus is een kolfje naar de hand van Joey Roukens. Boundless (Hommage to L.B.) is zijn derde compositie voor het hoofdstedelijk orkest. – Beter gezegd een deel van het orkest, want de bezetting vraagt enkel om strijkers, slagwerk, harp, celesta en keyboard. Het stuk flankeerde Bernsteins Serenade voor viool en strijkorkest voor een vergelijkbare bezetting.

mooi verhaal hè? Wellicht ben je al lid en zien wij dat over het hoofd. Log dan hier nog een keer in, sorry: Login (ben je gelijk van die Blendle knop af), maar anders vinden wij het fijn als je lid wordt, of een vrije gift achterlaat”.