Een geestig boekje over zelfmoord (8 ongemakkelijke vragen aan Jente Posthuma en Bas Uterwijk)

135
0
DELEN

Schrijver Jente Posthuma (1974) en fotograaf Bas Uterwijk (1968) maakten samen een boekje over de zorgvuldig geplande zelfmoord van Uterwijks vader, Henk. Probeer een beetje goed over me te denken is een intiem, zoekend, berustend en bij vlagen hilarisch portret van een weggevallen geliefde.

Bas en ik troffen elkaar op de Brazilian Jiu Jitsu-mat, ergens in 2005. We probeerden elkaar kapot te wurgen. Hij werkte als art director voor een computerspelletjesbedrijf, ik deed iets als ober in een café. We konden lachen samen. Hij raakte geblesseerd en stopte – zoals dat gaat. Ik hield goddank alles heel en trainde door. Drie jaar later ontsnapte ik aan de horeca cul-de-sac en ging werken als freelance journalist. Bas koos rond die tijd ook voor het armoedzaaierbestaan: hij begon een carrière als freelance fotograaf. Met succes. In 2010 won hij de tweede prijs bij de Zilveren Camera. Sindsdien zijn we geregeld op pad geweest om samen stukjes te maken. Hij trouwde met schrijver Jente Posthuma, die vorig jaar debuteerde met de prachtige roman Mensen zonder uitstraling. Ondanks de Facebookverbondenheid was de dood van zijn vader Henk (oktober 2014) volstrekt aan me voorbijgegaan. Tot ik hoorde over dit boekje

mooi verhaal hè? Wellicht ben je al lid en zien wij dat over het hoofd. Log dan hier nog een keer in, sorry: Login (ben je gelijk van die Blendle knop af), maar anders vinden wij het fijn als je lid wordt, of een vrije gift achterlaat”.