Regisseur Olivier Assayas: ‘Films maken kun je in een paar weken leren’ #iffr2017

63
0
DELEN

De Jurriaanse zaal in de Doelen is het decor van een Masterclass van de Franse filmmaker Olivier Assayas (1955), een oude bekende van het International Film Festival Rotterdam. Van hem is de volgende typerende uitspraak: ‘Het filmen van het gezicht van een acteur is volgens mij het meest krachtige waartoe cinema in staat is. Als het kader goed is, als de woorden in orde zijn en als je als regisseur voor de juiste concentratie hebt gezorgd, dan is wat op het gezicht van een acteur kan gebeuren absoluut magisch.’

Scherpzinnig

Assayas is een acteurs regisseur bij uitstek, hij werkte met grote acteurs als Juliette Binoche, Jean Pierre Léaud, Maggie Cheung, Judith Godreche en nu Kristen Stewart. Ik volg Assayas al sinds zijn eerdere films als L’Eau Froide, Paris s’Eveille, Une Nouvelle Vie en Fin Aout, Debut Septembre. Behalve dat hij een scherpzinnig en gevoelige filmmaker is, laat hij met zijn werk vaak zien dat hij de vinger aan de pols van de samenleving heeft.

mooi verhaal hè? Wellicht ben je al lid en zien wij dat over het hoofd. Log dan hier nog een keer in, sorry: Login (ben je gelijk van die Blendle knop af), maar anders vinden wij het fijn als je lid wordt, of een vrije gift achterlaat”.