Fiona Tan levert met Ascent een videokunstwerk van speelfilmlengte

209
0
DELEN

Het videokunstwerk ‘Ascent’ is een van de meest recente werken van Fiona Tan. Ascent is een videokunstwerk van speelfilmlengte: 1 uur en 17 minutenI)Een werk dat is voortgekomen uit een speciale opdracht van het Izu Photo Museum in Japan.. Mogelijk ben je al bekend met het werk van deze kunstenaarII)De inmiddels 50-jarige Fiona Tan is ‘geen gewoon Indisch meisje’, geboren in Pekan Baru (Indonesië), uit een gezin met een Chinese vader en een Australische moeder. Haar jeugdjaren brengt ze door in Australië. Nu woont en werk ze alweer ruim 25 jaar in Nederland. Na haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksakademie, is Tan uitgegroeid tot een toonaangevende internationaal werkende kunstenaar. Haar hoofdmedium is: video, film en fotografie, de zogenoemde ‘lens-based-media’. en zo niet, dan is dit een uitgelezen kans.

Het werk van Fiona Tan is bijzonder, of meer nog ‘uitzonderlijk’. Het is verstillend en verontrustend tegelijk. Haar video-installaties zijn herkenbaar door hun gelaagdheid en haar speciale vertelkunst. Ze hebben bijna een directe fysieke en psychologische werking op de beschouwer. Tan laat je binnen in een nieuw uniek domein, waarvan de werking je mogelijk tot dan toe onbekend was. Die onderdompeling kun je tijdens een bezoek aan het De Pont Museum in Tilburg ervaren.

mooi verhaal hè? Wellicht ben je al lid en zien wij dat over het hoofd. Log dan hier nog een keer in, sorry: Login (ben je gelijk van die Blendle knop af), maar anders vinden wij het fijn als je lid wordt, of een vrije gift achterlaat”.

Noten   [ + ]