Roger Ross Williams over ‘Life, Animated’ – Autistische jongen gered door Disneyfilms

164
0
DELEN
Owen Suskind in Life, Animated

Hoe kunnen Disneyfilms een autistisch jongetje de weg terug naar de wereld wijzen? Dat wordt uit de doeken gedaan in Life, Animated, een documentaire die niet alleen de harten steelt, maar ook verrassende inzichten biedt. De Oscarnominatie werd weliswaar niet verzilverd, maar de zegetocht van de film is er niet minder om. ‘Hij heeft zijn weg gevonden naar zo’n beetje alle landen die het zich kunnen permitteren een film te kopen’, aldus regisseur Roger Ross Williams. Hij is net terug van de presentatie van zijn film in Japan. Ik spreek hem in het Amsterdamse LAB111, waar ook de producent (Submarine) gevestigd is van het gevangenisproject waar Williams op dit moment aan werkt.

Roger Ross Williams, regisseur van de documentaire Life, Animated (foto: Justin Bettman)
Life, Animated is geïnspireerd op het boek Life, Animated, A Story of Sidekicks, Heroes and Autism van Pulitzer Prijs-winnaar Ron Suskind over zijn autistische zoon Owen. Hoe die op driejarige leeftijd plotseling ophield met spreken en zich tot wanhoop van Ron en zijn vrouw Cornelia terugtrok in zijn eigen wereld. Owen keek alleen nog maar naar Disney animatiefilms. Tot het moment waarop zijn even liefhebbende als vasthoudende ouders ontdekten dat de sleutel tot contact met Owen in diezelfde animaties gevonden kon worden.

Autisme? Nee, de kracht van verhalen!

Williams’ film vertelt die geschiedenis met een aanstekelijke combinatie van home-movies, animatieclips en gesprekken. En volgt daarnaast de nu 23-jarige Owen bij zijn spannende nieuwe stappen. Hij krijgt een eigen woning en wordt voor het eerst verliefd. Ontroerende – en ook hartverscheurende – momenten die menig vooroordeel over autisten zullen doen sneuvelen.

mooi verhaal hè? Wellicht ben je al lid en zien wij dat over het hoofd. Log dan hier nog een keer in, sorry: Login (ben je gelijk van die Blendle knop af), maar anders vinden wij het fijn als je lid wordt, of een vrije gift achterlaat”.