Filmtip: Waiting for Giraffes – hoe politiek is een Palestijnse dierentuin?

92
0
DELEN
Opgezette giraffe in het museum van Qalqilya.

Een verademing. Is Waiting for Giraffes nu eindelijk eens een film uit Palestijns gebied, de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever in dit geval, die niet over dat uitzichtloze conflict gaat? Echt niet? De Italiaans-Nederlandse filmmaker Marco De Stefanis doet ogenschijnlijk behoorlijk zijn best. Op het eerste gezicht zou zijn documentaire over de bevlogen dierenarts Dr. Sami van de dierentuin in het grensstadje Qalqilya zich overal kunnen afspelen. Tot Dr. Sami een bezoekje aan een bevriende Israëlische dierentuin wil brengen.

Intussen snapt iedereen wel dat die dierentuin van Qalqilya een niet te missen metafoor is voor de situatie waarin de bewoners van dit Palestijnse stadje zich bevinden. De grimmige, metershoge en van prikkeldraad voorziene stadsmuur die terloops in beeld komt zegt genoeg. En de giraffes, die veel bewoners graag weer in de dierentuin zouden terugzien, zijn een mooie, subtiel-poëtische verwijzing naar die andere Palestijnse droom. Over het lot van de vorige giraffes doen inmiddels de meest wilde verhalen de ronde, zoals direct al blijkt.

mooi verhaal hè? Wellicht ben je al lid en zien wij dat over het hoofd. Log dan hier nog een keer in, sorry: Login (ben je gelijk van die Blendle knop af), maar anders vinden wij het fijn als je lid wordt, of een vrije gift achterlaat”.