Dansers willen geen tweede carrière! Op zoek naar de ‘transferable skills’ van de danskunstenaar.

242
0
DELEN
Inclusive Dance Event Fontys Tilburg
Fotograaf: Amat Bolsius

Veel dansstudenten hebben een eenzijdig beeld van wat een succesvolle danscarrière inhoudt. Namelijk: dansen bij het dansgezelschap van je dromen, in een theater, op een podium. Dat vertelt Ulrika Kinn Svensson, artistiek adviseur van de Fontys Dansacademie in Tilburg tijdens Inclusive Dance Event. Maar wegens de zwakke arbeids- en inkomenspositie, mede door wegvallende subsidies, gaat die droom niet altijd op. Er is te weinig werk voor te veel dansers. Bovendien kijken de meeste dansers niet uit naar het moment dat hun danscarrière voorbij is en zij zich moeten laten omscholen, bijvoorbeeld met ondersteuning van Omscholing Dansers Nederland.

Dansacademies uit Tilburg, Antwerpen en Praag – die meedoen aan onderzoeksproject Inclusive: The Transferable Skills of the Dance Artist – vragen zich af hoe hun studenten zich een leven lang bezig kunnen houden met de danskunst. Welke vaardigheden hebben zij die ook in andere sectoren waardevol zijn? En wat is de meerwaarde van de danskunstenaar voor de maatschappij? Zie hier het belang van de de discussie rondom ‘transferable skills’, want wat leer je nu eigenlijk als je leert dansen?

mooi verhaal hè? Wellicht ben je al lid en zien wij dat over het hoofd. Log dan hier nog een keer in, sorry: Login (ben je gelijk van die Blendle knop af), maar anders vinden wij het fijn als je lid wordt, of een vrije gift achterlaat”.