100 miljoen erbij voor kunst. Maar dan wel het Wilhelmus zingen.

482
0

Het is gelukt. En dat terwijl we er hier werkelijk geen cent vertrouwen meer in hadden. Maar toch. Het staat er, in de financiële paragraaf van het Regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’:

‘Intensivering van 0,1 mld euro ten behoeve van de culturele sector en historisch democratisch bewustzijn. (RA_631)’

Dat is 100 miljoen euro, en dat is precies wat een van de deelnemende partijen, d66, beloofde. Hoe zich dat precies allemaal gaat uitwerken is nog niet helemaal duidelijk. Kunsten 92 wist al te melden dat het in ieder geval gaat om een graduele verhoging van het algemene budget. Die verhoging groeit in vier jaar van 25 naar 80 miljoen. Deel daarvan is de vorig jaar bevochten tijdelijke steun voor de middengroepen, die uit het systeem dreigden te vallen, zo meldt werkgeversorganisatie NAPK op haar site. Hebben wij ons weer voor niks zorgen gemaakt.

Je bent niet ingelogd. Login

Wanneer je hieronder een betaalknop ziet, betekent dat dat ik graag een bijdrage van je wil in de kosten die het schrijven met zich meebrengt. Door het artikel via Blendle te kopen, steun je mij rechtstreeks. Van de prijs gaat 30% naar Blendle, 21% naar de belastingdienst (BTW) en 10% naar de leveranciers van de techniek: Reporters Online. Ik houd 40% van het bedrag over. Vond je het artikel niet de moeite waard, kun je bovendien je geld terugvragen.
Soms staat hieronder geen betaalknop. Dan heb ik besloten het stuk gratis aan te bieden, of heeft een van onze sponsors het stuk mogelijk gemaakt.
Wanneer je abonnee wordt van Cultuurpers, kun je inloggen op de site en alle artikelen lezen zonder er apart voor te betalen. Van het abonnementsgeld gaat 21% naar de belastingdienst. De rest is helemaal voor Cultuurpers. Belangrijker nog voor ons is, dat we daarmee de site structureel in de lucht kunnen houden en soms ook mensen op pad kunnen sturen om een nieuwsfeit te gaan onderzoeken. Wil je abonnee worden, kun je gebruik maken van deze link.
Veel leesplezier, en wat je ook besluit: dank voor je belangstelling!
---

Maar er zit dus meer bij, want waar haalt die financiële paragraaf dan anders die 0,1 miljard euro per jaar vandaan?

Landhuissubsidie

Het zal ook voor een deel voortkomen uit de 325 miljoen euro die de komende vier jaar wordt uitgegeven aan het ondersteunen van eigenaren van monumenten. Dat is dus 75 miljoen voor zowel de ploeteraar met een instortend arbeidershuisje als de eigenaar van dat kapitale landgoed op de Veluwe. Hoe zou anders de VVD overstag kunnen zijn gegaan?

Verder schrijft het kabinet ook al voor welke stedelijke regio’s zullen gaan profiteren van de extra inspanningen: In ieder geval Groningen, Breda, Enschede en Eindhoven. Daarnaast krijgt het Fonds Cultuurparticipatie extra geld ‘voor het behoud van de Volkscultuur’. Iets in mij zegt me dat het daarbij niet gaat om hip-hoppende Kaapverdianen in Rotterdam Zuid, maar dat is nog even afwachten.

Voor nu: een voorzichtige bubbel kan open. Het is een begin. Dat geeft wel weer een beetje vertrouwen in de toekomst. Maar of we hier nu spontaan het Wilhelmus van gaan aanheffen?

Het hele regeerakkoord vind je hier.