Nieuwe leiders in kunst en cultuur: de vierde generatie van LinC studeert af.

1700
0
DELEN
Foto: Sebastiaan ter Burg, CC BY 4.0

Donderdag 9 november stond in het Utrechtse Academiegebouw een nieuwe generatie leiders in de cultuur op. De 39 leidinggevenden zijn afkomstig van het Stedelijk Museum Amsterdam tot Schunck in Heerlen en van de VPRO in Hilversum tot het Utrechtse festival Le Guess Who. Ze hebben in anderhalf jaar nieuwe werkmethoden ontdekt en nieuwe vergezichten geformuleerd voor de kunsten. Dat kon dankzij een samenwerking tussen USBO (UU), Coaching in de Cultuur, de HKU en Kennisland, die leidde tot het opleidingsprogramma: Leiderschap in Cultuur (LinC).

Met de 39 afstudeerders komt het totaal aantal vernieuwende leiders in de Nederlandse cultuursector op 139: het programma beleefde dit jaar zijn vierde editie. Volgens Femke Haijtema, hoofd publiek en presentaties bij het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof is het programma van essentieel belang geweest: ‘Dankzij LinC heb ik mij als leider zo kunnen ontwikkelen, in het begeleiden van mijn team en het verdiepen van mijn inhoudelijke visie, dat we mede daardoor met onze musea in 2018 het verschil kunnen maken wanneer Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is.’

(tekst gaat verder onder deze mededeling)

Je bent niet ingelogd. ( Login )

Wanneer je hieronder een betaalknop ziet, betekent dat dat de auteur van dit artikel graag een bijdrage van je wil in de kosten die het leven als schrijver met zich meebrengt.

Wat gebeurt er met dat geld van die betaalknop?

Staat er geen betaalknop, heeft de auteur besloten het artikel (tijdelijk) gratis aan te bieden. Uit landsbelang bijvoorbeeld.

Hoe kunnen we voorkomen dat Cultuurpers van het net verdwijnt?

Veel leesplezier, en wat je ook besluit: dank voor je belangstelling!

---

Samenwerking Amsterdamse danssector

Ook voor de danssector in Amsterdam heeft LinC grote gevolgen gehad. Tot een jaar geleden kwam  samenwerking slechts moeizaam van de grond. Nu is een duurzame verbinding tot stand gebracht tussen Dansmakers Amsterdam en ICKAmsterdam. De leiders van beide organisaties, Suzy Blok en Maritska Witte, konden dankzij LinC gericht de geleerde tools inzetten op samenwerking en verbinding in de Amsterdamse danssector. Suzy Blok: ‘Door LinC heb ik gezien dat ik niet alleen sta in sommige problemen en uitdagingen. Door het delen van ervaringen word je als leider gesterkt, met direct gevolg voor de organisatie.’

Buiten spelen

Anders dan bij vergelijkbare leiderschapsprogramma’s in het bedrijfsleven zijn er in het kader van LinC ook concrete producten ontwikkeld. Een van de teams, met vertegenwoordigers van onder meer Villa Zebra in Rotterdam en het Haags Theaterhuis ontwikkelde ‘Buiten Spelen’. Dat is een inmiddels beproefde methodiek die culturele instellingen helpt om een verandering van binnenuit tot stand te brengen. Dankzij ‘Buiten Spelen’ kunnen medewerkers zich beter inleven in de wereld van de anderen en de positie van ‘de ander’ beter te leren kennen. De methodiek wordt inmiddels aangeboden via Denkplaats, Rotterdams bureau voor praktische filosofie.

Ontregelen

Er zijn ook speelse producten bedacht. Zo ontwikkelde een team met deelnemers van AtelierNL, VPRO en Splendor Amsterdam een gezelschapsspel. Het is bedoeld om mensen te laten ervaren op welke manieren je allemaal geld kunt vergaren voor kunst. Het concept ‘Cultuur Aan Tafel’ tenslotte, is een zeer eenvoudige formule voor een ‘ontregelend etentje over kunst’, dat inmiddels succesvol heeft geleid tot verdiepte contacten tussen de meest uiteenlopende mensen, van bewoners van een Heerlense krachtwijk tot Amsterdamse bankmanagers.

De unieke formule is ook toepasbaar voor moeizame (kerst)diners in familiekring.

Goed om te weten Goed om te weten
Op deze website zullen de komende maanden artikelen verschijnen die zijn geschreven in het kader van het programma. Alle informatie over LinC vind je op de website.
Maak meer verhalen mogelijk! Word lid, of Doneer!