Subsidie Fonds Podiumkunsten leidt tot meer voorstellingen voor minder publiek

474
0
By Ferdinand Reus from Arnhem, Holland (Flickr) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Op dit moment is het bedrag dat een podiumkunstgezelschap aan subsidie ontvangt afhankelijk van het aantal keren dat het speelt. Het Fonds Podiumkunsten, dat verantwoordelijk is voor die subsidie, heeft nu onderzocht wat daar het effect van is. Uit dat onderzoek blijkt dat gezelschappen steeds meer moeite hebben om van één productie voorstellingen te verkopen. Dat zorgt ervoor dat gezelschappen meer verschillende producties uitbrengen, die elk een tournee hebben met een beperkt aantal voorstellingen. Zo blijft het totaal aantal voorstellingen en dus de subsidie op peil.

Dat verandert niets aan het feit dat gezelschappen nog steeds vaak voor lege of halflege zalen staan, buiten de eigen standplaats. Op tournee gaan is dus niet echt lonend. Iets waar de Raad voor Cultuur ook op hint in de verkenning, die maandag 20 november tegelijk met dit onderzoek uitkwam. Nu is de vraag dus: is dat erg? Ik vrees dat het antwoord ‘ja’ is, om zeker drie redenen.

Je bent niet ingelogd. Login

Wanneer je hieronder een betaalknop ziet, betekent dat dat ik graag een bijdrage van je wil in de kosten die het schrijven met zich meebrengt. Door het artikel via Blendle te kopen, steun je mij rechtstreeks. Van de prijs gaat 30% naar Blendle, 21% naar de belastingdienst (BTW) en 10% naar de leveranciers van de techniek: Reporters Online. Ik houd 40% van het bedrag over. Vond je het artikel niet de moeite waard, kun je bovendien je geld terugvragen.
Soms staat hieronder geen betaalknop. Dan heb ik besloten het stuk gratis aan te bieden, of heeft een van onze sponsors het stuk mogelijk gemaakt.
Wanneer je abonnee wordt van Cultuurpers, kun je inloggen op de site en alle artikelen lezen zonder er apart voor te betalen. Van het abonnementsgeld gaat 21% naar de belastingdienst. De rest is helemaal voor Cultuurpers. Belangrijker nog voor ons is, dat we daarmee de site structureel in de lucht kunnen houden en soms ook mensen op pad kunnen sturen om een nieuwsfeit te gaan onderzoeken. Wil je abonnee worden, kun je gebruik maken van deze link.
Veel leesplezier, en wat je ook besluit: dank voor je belangstelling!
---

Geschokt? Blij? Tot tranen geroerd? Zelf ideeën? Deel ze!